Ajan Kielain

Uuttu-Kallen runoja Lapista


Niin kuin Lapinmaa on iso ja laaja niin myös tämän kokoelman runot kertovat ajasta ja ihmisistä laajoin kaarin.

Ja niin kuin Lapin avarassa maisemassa on lukemattomia yksityiskohtia niin myös kokoelma kertoo yksittäisistä hetkistä ja tunnelmista – kohtalokkaista, iloisista, kaihoisista, rakkauden täyttämistä.

Ja niin kuin Lapin valo ja pimeys ovat kaikkien nähtävissä niin myös lukija oppii paljon konkreettista Lapin vuodenkierrosta ja ihmisen selviytymisestä aikojen saatossa.

Ja niin kuin Lapissa on tilaa ja aikaa mielikuvitukselle ja mytologialle niin myös kirjan sivuille on puettu sanoiksi paljon siitä, mikä usein kulkee sukupolvelta toiselle pääasiassa sanattomana perimätietona.

Kalervo Uutulla on ollut lahja kirjata nämä hetket ja tunnelmat paperille aikaisina aamunkoiton tunteina viimeisen 20 vuoden aikana Äkäslompolon kodissaan. Ennen julkaisemattomien runojen lisäksi käsissä on valikoima Ylläksellä esitettyjen Velho-oopperoiden ja Pieni Kansani laulu- ja Laulu pienestä kansasta – laulunäytelmien teksteistä.

Kalervo Uutun elämänmyönteinen näkemys menneiden polvien selviytymisestä Lapin ankarissa olosuhteissa, toki välillä eksyen ja uskonsakin menettäen, voidaan nähdä kannustuksena myös nykyisille ja tuleville polville. Jotta tietäisi mihin mennä, on hyvä tietää mistä on tullut.